AHLAT'TAKİ KÜMBETLER BEYAZ GELİNLİKLERİNİ GİYDİ
Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkisini sürdüren soğuk hava ve kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, Bitlis'in Ahlat ilçesinde ise tarihi yapıların karla bütünleşmesi seyrine doyumsuz görüntüler oluşturdu.
Tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinen Ahlat'ta günlerdir devam eden kar yağışının ardından beyaz gelinliklerini giyen kümbetler, görenleri kendine hayran bıraktı. Yurdun birçok kesiminde soğuk hava ve kar esareti yaşanırken, Ahlat'ta ise kar yağışı ile birlikte kartpostallık görüntüler oluştu. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen kümbetler, kış mevsiminde de ayrı bir ihtişama kavuşurken, fotoğraf severlerin ise ilgi odağı haline geliyor.
AHLAT KÜMBETLERİ
Ahlat kümbetleri şekil olarak Orta Asya Türk Çadırını andırmaktadır. Böylece kümbetleri Türklerin hayatında önemli bir yer tutan çadır sanatının mimariye aktarılmış şekli olarak görmek mümkündür. Böylece İslam sanatına kümbet mimarisini sokan Türklerdir. İslam öncesinde Türklerde bu sanat “Kurgan” şeklinde gelişmişti. Kümbet mimarisi XI. asırdan itibaren, yani Selçuklular döneminde başlar. Bu tip mezar abidelerine Horasan’dan Anadolu’ya kadar Türklerin yayılma yolları üzerinde rastlamak mümkündür. Ahlat kümbetleri genel olarak iki katlıdır. Alt kat tonozla örtülmüş mezar odası, üst kat dua ve ibadet odası olarak düzenlenmiştir. Silindirik ve çokgen planlı gövdenin üzeri konik veya piramidal külah ile örtülmüştür. Ahlat kümbetleri; Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu devirlerini kapsar.
İNTERNET
Yayınlanma: 03 Nisan 2016 - 11:45
Güncelleme: 03 Nisan 2016 - 12:03
TARİHİ KENTTE KIŞ GÜZELLİĞİ
İNTERNET
03 Nisan 2016 - 11:45
Güncelleme: 03 Nisan 2016 - 12:03
Bu haber 14472 defa okunmuştur.
İlginizi Çekebilir