KADIN GİRİŞİMCİ ÜÇÜNCÜ KUŞAK DONDURMA USTASI OLARAK MESLEĞİ SÜRDÜRÜYOR

TAKİP ET

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi Sevda Özdemir, kayınpederinden öğrendiği katkısız dondurma yapımını, açmış olduğu iş yerinde üçüncü kuşak dondurma ustası olarak sürdürüyor.

        Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi Sevda Özdemir, kayınpederinden öğrendiği katkısız dondurma yapımını, açmış olduğu iş yerinde üçüncü kuşak dondurma ustası olarak sürdürüyor.

Kayınpederi hastalanınca mesleği devralan 34 yaşındaki Özdemir,  eşinin ve ailesinin desteğiyle mahallesinde küçük bir işletme kurdu.

Burada inek sütünden ürettiği doğal dondurmalar tadanlar tarafından kısa sürede oldukça beğeni kazandı.

İlçede 3 kuşaktır dondurma ustalığı yaptıklarını ve kendilerine özgü tarifle ürettikleri dondurmaların yaklaşık bir asra yakın varlığını sürdürdüğünü vurgulayan Özdemir,  doğal dondurmalara çevre il ve ilçelerden de talep olduğunu söyledi.

Amacının Ahlat dondurmasının bilinirliğini artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak olduğunu ifade eden Özdemir, “Bu mesleği kayınpederimden öğrendim. Kendisi bir süreliğine dondurma imalatı yaptı ve o süreçte bana da öğretti. Daha sonra rahatsızlanınca devam ettiremedi, bende bu işe merak saldım. Eşimin dede mesleği olan ve 1954 yılından beri devam eden bir iş. Bu mesleği sürdürmek istedim. Merak ve sevgimde vardı. Bir yılı aşkın süredir imalathanemi eşimin ve ailemin desteğiyle açtım. Memleketimiz kış memleketi olmasına rağmen beklentimin üzerinde bir kitleye ulaştım. Çevre şehirlerden Ağrı, Van, Patnos, Erciş, Malazgirt, Tatvan gibi yerlerden dondurmamızın methini duyup gelenler var. Dondurmamız yüzde yüz inek sütünden yapılmaktadır. Dondurmamız salep, şeker, süt ve kitreden oluşuyor. Kesinlikle içinde keçi sütü veya herhangi bir katkı maddesi yok. Maksadım dondurmamız bir asrı aşkındır biliniyor ama tanıtılamamış bu zamana kadar. Bunu yapmak istedim. Memleketim adına Kubbet’ül İslam Ahlat’a bir değer daha katmak istedim” dedi.