AHLAT'I HEYECANLANDIRAN PROJELER

TAKİP ET

Ahlat için 2 büyük projenin startı verilirken, projelerin faaliyete geçmesiyle birlikte tarihi ve kültürel vizyonuyla bilinen ilçe turizmle canlanacak.

   Harabeşehir Bölgesi Eko Turizm Projesiyle Ahlat’ın bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanırken, Ahlat Tarihi Kent Tasarımı projesiyle de tarihin gün yüzüne çıkartılarak tanıtılması ve bu projenin faaliyete geçmesiyle birlikte sadece bölgenin değil Türkiye'nin turizm cazibe merkezleri arasına girmesinin hedeflendiği belirtildi.

   İlçede "Ahlat Tarihi Kent Tasarımı ve Ahlat Harabeşehir Bölgesi Eko Turizm Projelerinin" tanıtım toplantısı yapıldı.

  Ahlat Kaymakamlığı Proje ofisi tarafından Ahlаt Bеlеdiyеsi аdınа hаzırlаnаn Hаrаbеşеhir Bölgеsi Ekо Turizm Prоjеsi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) tarafından hazırlanan Ahlat Tarihi Kent Tasarımı projelerinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.  

  Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Abdurrahman Gazi Konferans salonunda düzenlenen tanıtım toplantısı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

  Daha sonra Ahlat Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Bürosu birim sorumlusu Necati Aktekin tarafından Ahlat Hаrаbеşеhir Bölgеsi Ekо Turizm Prоjеsinin sunumu yapıldı. Ardından proje dizayn şirketi proje uzmanlarından Aliye Terzi Işıkdemir tarafından Ahlat Tarihi Kent Tasarımı projesinin sunumu yapıldı.

  Yapılan sunumların ardından Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban tarafından bir konuşma yapıldı.

  Başkan Çoban, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmi olmayan sonuçlara göre ilan edilmiştir. Hayırlı olsun. Bu hamle hem Devletimizin ve milletimizin ikbal ile istikbalini tanzim hemde aynı zamanda Devletini tamamlama projesiydi. Bunun içinde çok çok önemliydi. Burada yapmak istediğimiz Sayın valimiz başkanlığında Kaymakamımızla birlikte hazırladığımız DAP Bölge başkanlığımızında ortaya koyacağı mali ve aynı zamanda proje desteğiyle ilçemizde ki yeni bir hamledir. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızla başlatmış olduğumuz Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda ki bir tamamlama projesiydi. Orada da böyle bir çalışmamız oldu ve netice verdi. Şimdi yapılan çalışmaların temelinde hem bir tanıtma hem bir imar ve inşa hemde şu milletin toprağına bin yıllık bağlarıyla yeniden buluşmalar bu vesileyle buraya sadece fiziksel bir yaklaşım içerisinde olmak belki olayı çok eksik anlatmak olur. Bu aynı zamanda manevi bir terakkinin de hamlesidir. Ahlat inşallah bu cihetiyle kendi kültürel mirasının ihyasını tamamladığında çok uzak görmüyorum Cumhurbaşkanlığı köşkü, sanırım bunu her iki Cumhurbaşkanımızda Abdullah Gül beyefendi vardı o zaman. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bey efendiyle de paylaşılmış bir konudur. Ahlat'ta Ortadoğu Devlet Başkanlarını ve Türki Cumhuriyetler dediğimiz kardeş devletlerimizin başkanlarını, sadece Bakanlar Kurulunu kastetmiyorum. Aynı havayı teneffüs edeceğimiz coğrafyaya seslenme şansını şansını da yakalayacağımızı ümit ediyorum. DAP Bölge Başkanımıza teşekkür ediyorum. İlçem adına her konuda yanımızda olan Bitlis Valimiz ve Kaymakamıza şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

  Daha sonra konuşma yapan Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, "İlçemizin turizm potansiyelini artıracak, aynı zamanda geçmişte ki misyonuna uygun, geleceğe ilişkin bir vizyon belirleyecek Ahlat Tarihi Kent Tasarımı ve Ahlat Kaymakamlığımızca Belediyemiz adına projelendirilip onay gören Hаrаbеşеhir Bölgеsi Ekо Turizm Prоjеsi tanıtım toplantısına hoş geldiniz. Şimdi her şehrin bir hikayesi vardır. Ama zannediyorum ki Ahlat'ın hikayesi hiçbir şehrin hikayesine benzemez çünkü bir milletin tarihiyle bu kadar yapışık bu kadar köklü bir rol oynamış başka şehrin harmanına benzemez. Tarihin yanında sanat adına da Ahlat çok kıymetli bir yer. Ahlat bazı sanatların ilk defa hayat bulduğu bir yer. Taş oymacılığında bir zirvedir Ahlat. Hepimiz Ermeniler ve Süryanileri bu konuda kabiliyetli biliyoruz ama Dünyada bu işin uzmanları tarafından kabul edilen en iyi örnek Divriği Ulu Camisidir. Bunu da yapan usta ve kalfalar Ahlatlıdır. Ahlat dönemin iyi bir medeniyet merkezi, Dünyanın en büyük şehirlerinden birisi ve cazibe merkezidir. Fakat tarihimiz ve medeniyetimiz açımızdan en önemli unsurlardan, en çok önem verdiğim rollerden birisi 24 Oğuz boyunun hemen hemen hepsinin  Ahlat üzerinden Anadolu'ya yerleştirilmesidir. Yani Ahlat burada kozmik merkez ve yönlendirme merkezi, filmlere konu olan Aksakallıların merkezi gibi çalışan, hangi boyun nereye yerleşeceğini tayin eden bir konumda. Bu çok önemlidir. Bize Anadoluyu yurt yapanlar burada yatmaktadır. Ahlat'ta 74 Anadolu evliyası, alpereni, savaşçı evliyası burada yatmaktadır. Anadoluyu bize yurt yapan o ruh Ahlat'tadır. Bizde kendilerine yakışan bir şekilde, bu işin ucundan tutmanın milli bir vazife olduğunu değerlendiriyorum. Geçmişine sahip çıkamayan milletler kendi istikametlerinde gidemezler" dedi.

  Daha sonra Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mehmet Demirtaş bir konuşma yaptı.

  DAP Kalkınma Birliği Başkanı Adnan Demir, "DAP bölgesinde ki Tarihi kent bölgelerinin canlandırılması ve tanıtılması programı kapsamında 3 ilçemizin Malatya Yeşilyurt ve Arapgir ile Ahlat ilçelerimizde var olan tarihi doku bir şekilde yeniden tasarlanarak, tarihi gün yüzüne çıkartılarak bunların projelendirilmesi ve tanıtılması ama bu projenin çizilirken de sadece bölge için değil Türkiye'de bir turizm cazibe merkezi olması noktasında, ecdadımızdan bize kalan tarihi değerleri Ahlat'ımıza kazandırmak için bir tasarım projesi başlattık.  Temennimiz bu projeler bu yıl içerisinde tamamlanır. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

  Son olarak Vali Ahmet Çınar'ın konuşmasıyla toplantı sona erdi.

  Toplantıya Bitlis ve Ahlat'taki bazı kurum amirleri, STK temsilcileri ve mahalle muhtarları da katıldı.