AHLAT TURİZMİNE CAN VERECEK PROJE

TAKİP ET

Ahlat Tarihi Kent Tasarımı ve Canlandırılması Projesi kapsamında ilçeye kervansaray otel, tarihi filmlerin çekileceği sinema platosu, Selçuklularla ilgili tüm belge ve bilgilerin toplanacağı Ahlat Medresesi gibi tarihi ve turistik mekanlar yapılması planlanıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Tarihi Kent Tasarımı Projesi’nde yapılan çalışmaların ne aşamada olduğuyla ilgili bir toplantı düzenlendi.

  Ahlat Kaymakamlığı ve Ahlat Belediyesi adına hazırlanarak  Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından ihalesi yapılan “Ahlat Tarihi Kent Tasarımı ve Canlandırılması” projesinde gelinen son aşamayla ilgili toplantı düzenlendi.

  Ahlat Kaymakamlığı’nda düzenlenen toplantıya Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ile Yardımcısı Melik Ayaz,  Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erdal Necip Yardım, Ahlat kaymakamı Mustafa Akgül, Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, DAP Kalkınma Birliği Başkanı Adnan Demir, Van Rölöve ve Anıtlar Müdürü Emre Aksöyek, Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan, Ahlat Müze Müdürü Mikail Erçek, Ahlat Kazı Başkanı Prof.Dr.Recai Karahan, DAKA yetkilileri ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

  Toplantıda yüklenici firma tarafından hazırlanan tasarımlar incelenerek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

  Vali İsmail Ustaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada “Marka şehir dediğimiz Bitlis'in içinde bulunduğu durumu kimseye söyleyemiyoruz. Kültür varlıkları açısından çok zengin olan Bitlis'in bu durumu hak etmediğini düşünüyoruz, çok üzülüyoruz. Burada 640'ın üzerinde tescilli eserimiz var. Bitlis için en önemli hedefimiz Dere Üstü Islah Projesi ve kültür varlıklarımızın hak ettiği konuma gelmesidir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise, Ahlat Kalesi, Harabe Şehir, Emir Bayındır Köprüsü ve Selçuklu Mezarlığında gezi ve incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Genel Müdür Kurt, “2018 yılında Selçuklu Mezarlığındaki kazı çalışmalarında ödenek sıkıntısı olmayacak. Mezarlıkla ilgili tüm ödenekler gönderilecek. Ulu Cami, Bezirhane, Selçuklu Hamamı ve Zaviye ile ilgili bu dört yapıyı 2018 yılı restorasyon programına alıyoruz. Ciddi bir kaynak buraya aktarılacak” diye konuştu.

  Toplantı sonrasında Başkan Çoban tarafından Vali Ustaoğlu ve Genel Müdür Kurt’a Ahlat’ta yapılan el sanatı ürünlerinden hediye edildi. 

  Proje kapsamında Ahlat’ta kümbetler aksına Kervansaray Otel, tarihi filmlerin çekimi için Sinema Platosu, Selçuklularla ilgili tüm belge ve bilgilerin toplanacağı Ahlat Medresesi, 1071 Malazgirt karargahının ikincisinin Ahlat’ta kurulması, Kale Mahallesinde çadır otel, at, okçuluk ve cirit sporlarının yapılabileceği Ata sporları meydanı, Kubbet-ül İslam Bahçesi, Kale Mahallesinde kıyı düzenlemesi ve sokak sağlıklaştırılması, Geometri Müzesi, el sanatları satış atölyeleri, Harabeşehir Bölgesi Eko Turizm Alanı kapsamında kır kahveleri, oturma alanları, bungalo evler, hobi çiftlikleri, kuş gözlem kuleleri ve olta balıkçılığı için iskele yapılması planlanıyor.