AHLAT'TA "MÜZELER GÜNÜ" KUTLANDI

TAKİP ET

Bitlis'in Ahlat İlçe Müze Müdürlüğü, 18 Mayıs Müzeler Günü nedeniyle bir program düzenledi.

  Ahlat Kültür Merkezinde düzenlenen programa Ahlat Belediye Başkan Yardımcısı Nail Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şahin Koçi, Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, Ahlat Müze Müdür Vekili Mikail Ercek, kurum amirleri ve  davetliler katıldı.

  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra programın açılış konuşmasını Ahlat Müze Müdür Vekili Ziya Mikail Ercek yaptı.

  Ercek ilk olarak Türkiye’de müzeciliğin başlangıcı, müzeciliğin oluşumu hakkında bilgiler sundu.

  Ercek; “Günümüzde aralarında Avrupa'da yılın müzesi ödülünü de kazanmış, 188' i bakanlığımıza bağlı, 182'si Bakanlığımız denetiminde özel müze olmak üzere toplam 370 müze bulunmaktadır. Bunun yanında Bakanlığımıza bağlı, düzenlenmiş 131 ören yeri vardır. Sayıları gün geçtikçe artan müzelerimiz, artık sadece eserlerin sergilendiği, depolandığı soğuk mekânlar olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin düzenlendiği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sergilerin açıldığı; bilimsel yayınların yapıldığı ülkemizin tanıtımına katkıda bulunan eğitim ve kültür kurumlan haline gelmiştir.Özellikle son 10 yılda kazanılan ivme ile aralarında dünyanın en büyük Mozaik Müzesi olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Kırşehir Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Aydın Müzesi, Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gibi yeni müzeler açılmış 60'ı aşkın müze, çağdaş Müzecilik anlayışına göre yapılmış ya da yenilenmiştir. Bu Müzelerden biride Ahlat Yeni Müze ve Karşılama merkezidir. Tarihi kültür miraslarıyla Açık hava müzesi niteliğinde olan İlçemizin, böyle bir müzeye ihtiyacı vardı. Müzemizin yapımında emeği geçen Başta Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz olmak üzere Valimize, Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza kurumum adına çok teşekkür ediyorum. Müzemizin Teşhir-Tanzim çalışmaları bitirilmek üzeredir. İnşallah bir iki ay içerisinde açılışını yapıp halkın hizmetine sunacağız” dedi.

  Konuşmanın ardından arkeolog İlhami Bingöl tarafından “Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadelede Alınacak Önlemler” sunumu, Müze Uzmanı Cuma Aktoğa’nın “Taşınır ve Taşınmaz Kültür Varlıklarımız” sunumu ve müzenin tanıtım videosunun izletilmesinden sonra program sona erdi.   Programın ardından Ahlat Müzesi ve tarihi mekanlar gezildi.