AHLAT FASULYESİ TÜRKİYE'NİN HER YERİNE PAZARLANIYOR

TAKİP ET

Doğu Anadolu Bölgesinin tarım havzası olarak nitelendirilen Ahlat’ta üretilen fasulyeler tesislerde eleme, sınıflandırma ve paketleme işlemlerinden sonra Türkiye'nin her yerine pazarlanıyor.

Ahlat’ta bu yıl 45 bin dekarda 13 bin ton yemeklik ve sertifikalı kuru fasulye tohumu üretilirken, gerek kalitesi gerekse aroması nedeniyle Ahlat fasulyesine olan talepte her geçen gün artıyor.

Yemeklikte yüzde 13'lük üretimle Türkiye'de 3'ncü, yüzde 70 sertifikalı tohum üretimiyle de birinci sırada yer alan Bitlis, hem ülke ekonomisine hem de mevsimlik tarım işçilerinin istihdamına katkı sağlıyor.

Bu yıl 3 bin dekarda tohumluk, 42 bin dekarda da yemeklik kuru fasulye üretiminin yapıldığı Ahlat'a, hasadı tamamlanan kuru fasulyeler tüm illere gönderiliyor.

İlçenin verimli tarım arazilerinde üretilen 13 bin ton kuru fasulyenin satışından ekonomiye 350 milyon lira gelir sağlanması hedefleniyor.

Ahlat Tarım ve Orman Müdürü Nihat Keskin, ilçede bu yıl 3 bin dekarda tohumluk, 42 bin dekarda yemeklik olmak üzere 45 bin dekarda kuru fasulye üretildiğini söyledi.

Müdür Keskin, Ahlat'a üretilen kuru fasulyenin tadı ve aromasından dolayı pazarda rağbet gördüğünü belirterek, "Ahlat kuru fasulyesi hasattan sonra gerek ilçemizdeki fasulye eleme ve paketleme tesisinde gerekse dışarıdaki satıcılar vasıtasıyla tüketicilerin sofrasına ulaşıyor. İlçemizde yemeklik ve tohumluk olmak üzere 13 bin ton kuru fasulye üretildi. Bu ürünle milli ekonomiye de 350 milyonluk bir katkı sağlandı. Üretimin her safhasında mevsimlik tarım işleri bulunuyor. Bu yıl ekiminden hasada kadar kuru fasulye alanlarında 7 bin kişi istihdam edildi.

Örkenler Tarım Gıda ve Tohumculuk Şirketi sahibi Kenan Örken ise kentte üretilen 35 bin ton civarındaki kuru fasulyenin yaklaşık yüzde 50'sini 10 bin metrekare kapalı alanı bulunan tesislerinde eleyip, sınıflandırıp ve paketledikten sonra Türkiye'nin tüm illerine pazarladıklarını belirtti.

Ahlat'ın kuru fasulye üretiminde ülkede önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Örken, "Yemeklik fasulyede yaklaşık yüzde 13'lük üretimle Türkiye'de 3'üncü, yüzde 70 sertifikalı kuru fasulye tohumu üretiminde de birinciyiz. Firma olarak ülkemizin yüzde 50-55 civarında ihtiyacını karşılayacak üretimimiz var. Bu yıl rekolte de biraz düşüş yaşandı ama ülkemize yetecek kadar üretim yaptık. 3 ilçemizde fasulye ekiliyor. Bu ilçelerde 2 bin ile 2 bin 500 çiftçi fasulye ekiyor. Bunların yüzde 85'ine ulaşabiliyoruz. Ürünlerin yüzde 50'sini burada işliyoruz, geri kalanı tüccarlar alıyor. Yüksek rakım ve toprak yapısından dolayı farklı bir aroması bulunan Ahlat fasulyesinin ince kabuklu oluyor ve bu nedenle tercih ediliyor. Ülkenin her tarafında Ahlat fasulyesinin tanınmaya başladı. 72 ilde bayilik ağımız ve 122 satış noktamız var. Burada üretilen ürünleri Türkiye'nin her tarafına ulaştırmaya çalışıyoruz. Kuru fasulye ilimizde hem istihdam oluşturdu hem de çiftçiler için alternatif ürün oldu. Tarım sanayi ve çiftçiler yönünden bundan memnunuz. İnşallah bundan sonra daha fazla üretim olacak ve daha fazla ürün yelpazesine sahip olacağız." Dedi.

Bitlis Ahlat Ahlat Fasulyesi Kuru fasulye Yaytat Bakliyat üretim tarım pazar